Vi bor i en lille klynge huse, og havde fået en ny nabo – en dag stod vi nogle stykker og talte sammen, og jeg foreslog, at vi købte en flaske vin og bød dem velkommen.
“Jeg fik ikke nogen velkomst, da jeg kom for 27 år siden,”svarede én  og de andre havde heller ikke fået noget, da de kom for mange år siden. Så det blev ikke til noget”

Vi er blevet rost så meget og der skal såmænd ikke så meget til – bare det, at vi tilbød at fortælle lidt om egnen en dag, og sagde at de altid var velkommen til at komme og spørge, hvis der var noget, som vi kunne hjælpe med!

Jeg var lige et smut i Røde Kors butikken i Rødbyhavn. der kom et tysk ægtepar og ville høre ,hvor de kunne leje et sommerhus fra lørdag. Da jeg som gæst var den eneste der kunne tale tysk, så var det meget nærliggende at tilbyde at køre med dem til Lalandia, derefter DanCenter i Kramnitze og derefter til Strandgården i Humminge. der fandt de lige det de søgte, så de kommer på lørdag. Da de kørte mig tilbage til min cykel i Rødbyhavn, ville de betale mig for hjælpen! men jeg sagde nej tak! for på Lolland hjælper vi meget gerne vores gæster/turister. hvis de er glade og tilfredse. så er vi det også. god ferie, kære turister.
Rent faktisk så sagde jeg:” Bare I siger noget godt om vores ø og vores land, når i kommer til jeres hjemland= Syd-Tyskland, så er jeg glad”.
Det er så dejligt at være folkepensionist og have et lykkeligt liv. Jeg er så taknemlig.   Kirsten Olsen

Fakta er:

25 % flytter igen indenfor de to første år

De 4 vigtigste årsager er:
1) drømmene blev ikke opfyldt (hjælp potentielle tilflyttere til, at drømmene bliver realistiske, eller hjælp med at skabe noget andet end drømmene)
2) kunne ikke komme ind i fællesskabet
3) savner familie og venner ( hvordan kan vi medvirke til at sætte noget andet i stedet)

4) den lange transporttid til arbejde (fortæl dem om der er andre mikrovirksomheder og netværk, hvis de har den mindst lyst til at starte egen virksomhed)

“Vi skal ALLE være ambassadører i vores indstilling – det starter i hovedet”
citat fra borgermødet i Toreby

 

Hvad kan jeg gøre?

Det vigtigste er at skabe relationer – det viser alle undersøgelser. Man flytter ikke bare tilfældigvis til en egn, hvis det ikke skyldes, at man har fået et job. Ellers skal man have en relation: mødt nogen på sin ferie eller kende nogen i forvejen. Vores daglige adfærd, og hvordan vi taler, om stedet hvor vi bor, er vigtigst.

Tag godt imod tilflyttere og hjælp dem til at falde til og blive en del af lokalsamfundet. Sig velkommen med en buket fra haven, lidt informationer om området, og du har været med til, at en tilflytter bliver til en aktiv medspiller i områdets udvikling. Gør det gerne på en ny og anderledes måde!

Det er vigtigt at vide noget om tendenser i samfundet og trends – folk vil gerne flytte på landet, men ikke på bøhlandet. Og det har også været en del af vores landbo-kultur at have et kendskab til, hvad der rører sig.

Læs mere her om de 4 store tendenser i 2015: Teknologisk udvikling – Deleøkonomi – Urbanisering – Ændring i mentalitet Tryk her

 DE 3 RÅD ER:

 • Byd velkommen

 • Vær positiv nysgerrig

 • Kend dit område og hjælp tilflytterne til at lære det at kende

  Byd velkommen!
  Byd velkommen!

du kan læse mere længere nede på siden

Hvor åben er du? – en lille test

Et lille kig i spejlet
Et lille kig i spejlet

Her er lavet en lille test, som du kan spejle din egen åbenhed og villighed til at være aktiv for at tiltrække / tage imod / fastholde tilflyttere. Testen kan også bruges til en snak over en kop et-eller-andet. Tryk her

Når du har lavet testen og læst de forslag, som vi har valgt at lægge ind her, så er det  muligt at lave sin egen lille “handleplan” for, hvad du gerne vil gøre bedre!
Og selvom det virker lidt krukket, så er det ganske effektivt at skrive ned, hvad du vil blive bedre til i de næste 3 mdr, og hvordan du vil huske på det, og hvem du evt. vil have til at minde dig om, hvad du gerne vil gøre. Livet bliver ikke mindre interessant, hvis du også tør gøre noget anderledes. Og hvis det virker, så pral med det på Facebook eller i en lille artikel i beboerbladet eller i den lokale avis. Jo flere historier, der kommer, jo mere inspiration, jo flere tør tænke nyt. Tænk sig, hvis jeres lokalområde blev kendt for, at man ved ikke, hvilke positive overraskelser, som man kan blive mødt med.

Hvorfor har vi brug for tilflyttere?

Brug et par minutter på at besvare dette spørgsmål, før du kan læse, hvad vi mener om det: Derfor har vi brug for tilflyttere

 Byd velkommen

både til din nabo og genbo – og andre.
Vær særligt opmærksomme på tilflyttere, der ikke har børn.

“Vi er 3 par, der ses ude i vores lille klynge af huse. Da der var flyttet nogle nye ind, spurgte jeg om vi ikke skulle gå over med en blomst eller en flaske vin og byde velkommen. Hvortil én svarede: Der var ingen, der tog imod os (22 år siden), og så faldt det til jorden” Gjorde du det så ikke selv? “Nej”

Selv 41 år efter at nogen er flyttet til, fortæller de om, hvor meget det betød, at én fra vejen kom med en lille blomst og bød velkommen. Jeg er flyttet mange gange i mit liv – og jeg husker et sted kom overboen med en lille miniblomst (30 år siden) og et andet sted kom naboen om aftenen med en tallerken med 2 stykker lagkage “Det kan I nok trænge til efter flytningen” 

– men også ved arrangementer, så gå hen og hils på de, der står og ser sig lidt fortabt omkring.

“Prøv at tage til en anden landsby, hvor du ikke er kendt, og deltag i et arrangement der, så vil du opleve, hvor ene man kan føle sig”  Freya Anduin, deltager på Toreby Workshoppen

 Vær positiv nysgerrig

 • Hvad interesser tilflytteren sig for? men vær selvfølgelig opmærksom på, at der er nogen, der gerne vil være i fred, og hvis du er i tvivl, så spørg om de mest har lyst til at passe sig selv.

og tilbyd at du vil hjælpe med at finde frem til / præsentere dem for lokale med samme interesse.

 • Er der noget du har brug for at vide eller finde frem til, så spørg mig?

Det havde en kvinde gjort til nogle tilflyttere, der havde købt et gammelt hus – under ombygningen spurgte de om der var nogen særlige lokale bygningstraditioner. Det anede hun ikke, men kendte nogen, der måske vidste det. Og det var der! Både tilflytterne og hele byen blev meget glade for huset – og som en ekstra gevinst, så blev flere i byen opmærksomme på, hvad det særlige var ved deres små huse, så de også kunne bevare / føre tingene tilbage.

Kend dit område og hjælp tilflytterne til at lære det at kende

 • Naturen + adgangen til den
 • Guidede ture i naturen  – landsbyvandringer
 • Fortæl ALLE de gode historier: avis, fb, personligt…
 • Vær ikke blot ”åben”, men invitér tilflytterne indkrokodille zoos kort